İSLAM ANSİKLOPEDİSİ



BÂLİĞ

Çocukluğunu geride bırakarak kendi kişiliğine ve cinsiyetine kavuşan erkek. Bu durumdaki kadına da bâliğa denir.

Bir erkeğin veya kızın bâliğ olacak yaşa erişmesine bulûğ çağı ya da erginlik çağı adı verilir.

Bir insanın bâliğ olması, belirli bir ölçüye vurulamaz. Yaş kesin ve belirli bir ölçü değildir. Ancak, bu durumu insanın fizyolojik yapısıyla izah edebiliriz. Her insanın gelişimi ve vücut yapısı aynı özelliği taşımaz. Bazı insanların daha erken bulûğa erdiği görülebilir.

İnsanın bâliğ olmasında iklim özelliğinin de etkisi vardır. Sıcak iklimlerde daha erken yaşlarda bulûğa erildiği görülebilmektedir.

Bulûğ çağının başlangıcı kızlarda dokuz, erkeklerde oniki yaştır. Son sınırı her ikisi için onbeş yaştır.

Erkeğin bâliğ olması ihtilam olmasıyla, kızın bâliğa olması ay hâli görmesiyle kesinleşir. Bu yaşa geldikleri halde kendilerinde bu özellik görülmeyenler hükmen bâliğ olmuş sayılırlar. Bâliğ kimseler hakkındaki hükümler bunlar için de geçerlidir.

İbn Ömer Uhud savaşına katılmak istediği halde peygamberimiz ona izin vermemiştir. Ancak onbeş yaşına geldiği zaman ona Hendek savaşına katılma izni verilmiştir. (Buhârî, İbn Mace).

Bâliğ olan insan, bazı sorumluluklar yüklenir. İslâm ve akıl bir insanın mükellef olmasını gerektirdiği gibi, bâliğ olmak da mükellefiyeti gerektirir. Her bâliğ insan akıllı olması halinde İslâm'ın bütün hükümlerini yerine getirmekle yükümlü olduğu gibi, İslâm'ın bütün emirlerinin yaşanması ve yeryüzünde uygulanmasından da sorumludur. Allah'a olan kulluğunu Allah'ın emirlerini yerine getirmekle ifa edebilir.

Cemil ÇİFTÇİ