Vaaz Kategorileri
İman Konuları
İbadet Konuları
Sosyal Konular
Ramazan Vaazları
Dini Günler ve Geceler
DİB Örnek Vaazları
Kur'an'dan Öğütler
Genel Konular
islam ve Aile
Görev,Sorumluluk,Ahlak
Mevlid-i Nebi Vaazları
Ana Menü
Çocuklar İçin
Kur'an Öğreniyorm
Dinimi Öğreniyorum
Dini Bilgiler
Oyunlar
Ansiklopedi ve sözlük
Osmanlıca Sözlük
İslam Ansiklopedisi
Dini Sözlük
Dini Terimler
Küçük Lügat
Dini Kitaplar
P.Hayatı Salih Suruç
Kur'an ve Bilim
Günümüzde İslam
Kıssadan Hisse
Ehli Sünnet Yolu
İslam Tasavvufu
En Güzel Örnek
Gıybet Hastalığı
Adım Adım Kurtuluş
Mesneviden Öyküler
19.12.2014 Nimet Ve Farkındalık

 İL       :İSTANBUL

TARİH: 19.12.2014

بِسْـــــــــمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحيمِ

 وَاٰتٰيكُمْ مِنْ كُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ وَإِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ الْإِنْسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ

         قال النبى صلى الله عليه وسلم: نِعْمَتَانِ مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ الصِّحَّةُ وَالْفَرَاغُ

    NİMET VE FARKINDALIK (ÖMÜR AÇISINDAN)

Muhterem Kardeşlerim!

Okuduğum âyet-i kerime’de Yüce Allah şöyle buyuruyor: “O, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. Şüphesiz insan çok zalimdir, çok nankördür.”[1]

Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunları değerlendirmekte aldanmışlardır; bunlar sıhhat ve boş vakittir.”[2]

Değerli Mü’minler!   

Hayat Rabbimizin nimeti olduğu gibi hayatın devamı için bahşedilmiş olan imkânlar da O’nun nimetidir. Bize bu nimetleri bahş eden Rabbimiz bunları en güzel şekilde değerlendirecek yolu da göstermiştir. Bize düşen, bunun farkına varmak ve gereğini yapmaktır. Bu konuda Kurân-ı Kerim’de şöyle buyruluyor: “Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşman idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz.”[3] İman bir nimettir, imanın tesis ettiği kardeşlik, huzuru temin için gösterdiği yol, birisine yardım eli uzatmanın verdiği haz, sağlığımız, işimiz, eşimiz, çocuklarımız, akrabalarımız, şu an yaşadığımız fakat yarın bulamayacağımız saatlerimiz birer nimettir. O halde ömrümüzü Rabbimizin istediği şekilde imar edelim.                

Kardeşlerim!

Bir hadis-i şerifinde: “Ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin kıymetini bil”[4] buyuran Efendimiz (s.a.s) kıyamet gününde insanoğlunun ömründen, gençliğinden, kazancından ve bilgisinden hesaba çekileceğini haber veriyor.[5] Peki, biz sorulacak bu suallere gönül huzuru ile cevap vereceğimizden emin ve hazır mıyız? Sahip olduklarımızın birer emanet olduğunun ve yarın asıl sahibinin yani Cenab-ı Hakk’ın huzurunda hesabının sorulacağının idrakinde miyiz? Geliniz Peygamberimiz (s.a.s)’in şu duasına kulak verelim: “Allah’ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka ilah yoktur; beni sen yarattın. Ben de senin bir kulunum; gücümün yettiği kadar sana verdiğim söz ve ahid üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınıyorum. Bana verdiğin bütün nimetleri itiraf ettiğim gibi günah ve kusurlarımı da itiraf ediyorum. Beni affet. Zira günahları ancak sen affedersin”[6] Bu, sadece bir dua değil aynı zamanda hayata Müslümanca bakıştır. Biz bu sözleri kaç defa dile getiriyoruz? Şöyle bir etrafımıza baktığımızda kaç kez içimizden bu duanın muhtevasını geçiriyoruz.

Kardeşlerim!

Mü’min her iki dünyanın da nimetlerine talip olandır. Zira dünyasını, ahiret mutluluğu için vesile kılan kimse dünyasını da ahiretini de mamur eder. Nitekim Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Onlardan, “Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru” diyenler de vardır. İşte onlara kazandıklarından bir nasip vardır.”[7] Bu ayetlerde kastedilenler hem dünya hayatının hem de ebedi hayat olan ahiret nimetlerinin farkında olanlardır.

 Kardeşlerim!

Yüce Allah, nimetlerine karşı şükreden kullarını sever. Bu sebepledir ki Peygamberimiz (s.a.s) gece yarılarında uyanır ve Rabbine şükretmek için uzun süre ibadet ederdi.[8] Çünkü nimetin farkına varan kulluğun da tadına varır ve ibadetlerinden zevk alır. Aşkla ibadet eden ise hem dünya hem de ahirette mükâfata kavuşur ve ömrü bereketlenir. Zira âyet-i kerîme’de: “Hani Rabbiniz şöyle buyurmuştu: “Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir”[9] buyurur.

O halde kardeşlerim, bize bahşedilen nimetlerin farkına varalım. Bilelim ki, çevremiz, ailemiz, dostlarımız, ibadetlerimiz Yüce Mevla’nın ihsanıdır. Bugün bizimle olan yarın olmayabilir. Dostları, yitirmeden; ömrü, zayi olmadan; imkânları, elden çıkmadan; ibadetleri, güçten, takatten düşmeden iyi değerlendirelim. Rabbimiz nimetin kıymetini bilen ve şükreden kullarından eylesin.

 



[1] İbrahim, 14/34

[2] Buhârî, ‘Rikâk’ 1

[3] Al-i İmran 3/103

[4] Buharî, ‘Rikak’ 3

[5] Tirmizi, ‘Sıfatü’l-Kiyame’ 1

[6] Buharî ‘Deavat’ 1

[7] Bakara, 2/201-202

[8] Buharî, ‘Teheccüd’ 6

[9] İbrahim, 14/7

Hazırlayan: Dr. Zekeriya TÜFEKÇİOĞLU

Redaksiyon: İl İrşat Kurulu

Yazar Kadir Hatipoglu - Aralık 25 2014 17:51:03 4091 Okunma · Yazdır
Online Bağış
Hediyen Dünyanın En Güzel Hediyesi Olsun
Haftanın Hutbesi
16.02.2024 Dünyayı Barış Ve İtidale Çağırıyoruz
09.02.2024 Hayatı Değerli Kılan Ölçü: İman
02.02.2024 Rabbimiz, Müminleri Yalnız Ve Yardımsız Bırakmaz
26.01.2024 Mülk Sûresinden Mesajlar
19.01.2024 Bizi Güçlü Kılan, Birlik Ve Beraberliğimizdir
12.01.2024 Allah’ın Rahmet Ve İnayetine Sığınmanın Adı: Eûzü-Besmele
Kur'an-ı Kerim Dinle
DİB Kur'an Portalı
Ramazan Pakdil Sureler
Bünyamin Topçuoğlu
Bünyamin T.oğlu Aşirler
İlhan Tok Hatim
Abdussamed Hatim
Abdul Rahman Al Sudais
Ahmed Al Ajmi Hatim
F.Çollak Görüntülü Hatim
İshak Daniş Hatim
5 Hafız OK takipli Hatim
Mehmet Emin Ay Hatim
İsmail Biçer Ok Takipli
İsmail Biçer Aşr-ı Şerifler
114 Sure 114 Hafız
S.Hafızlar Görüntülü
Kur'an International
Tefsir
Cüz Cüz Kur’an Özeti
Her Cüzden Üç Mesaj
Elmalı Tefsiri
Elmalı Meali
Fizilali Kur'an
DİB Kuran Meali
Kur'an-ı Nasıl Anlayalım
Fıkıh
K.İslam Fıkhı
R. Muhtar-İbn-i Abidin
Gurer Ve Dürer
Mülteka El Ebhur
Kuduri Tercümesi
Nûru'l-îzâh Tercümesi
Büyük Şafi Fıkhı
Detaylarıyla Namaz
Hadis
Kütübüs-Sitte
Sahihi Buhari
Riyazüs Salihin
Ellü'lüü vel-Mercan
Hadis El Kitabı
40 Hadis ve izahı
Uydurma Hadisler
Üye Adı
Parola

Şifremi unuttum -
Sayfa oluşturulma süresi: 0.18 saniye 14,845,301 Tekil Ziyaretçi
Copyright © 2012 islamda Hayat
Sitemizdeki Vaaz, Hutbe ve Yazılar kaynak göstermek şartı önceden izin Almadan Ticari Amaçlar Dışında Kullanmak Serbestir.

Tüm Bilgiler Ümmete Vakıftır copyright © 2002 - 2024