Vaaz Kategorileri
İman Konuları
İbadet Konuları
Sosyal Konular
Ramazan Vaazları
Dini Günler ve Geceler
DİB Örnek Vaazları
Kur'an'dan Öğütler
Genel Konular
islam ve Aile
Görev,Sorumluluk,Ahlak
Mevlid-i Nebi Vaazları
Ana Menü
Çocuklar İçin
Kur'an Öğreniyorm
Dinimi Öğreniyorum
Dini Bilgiler
Oyunlar
Ansiklopedi ve sözlük
Osmanlıca Sözlük
İslam Ansiklopedisi
Dini Sözlük
Dini Terimler
Küçük Lügat
Dini Kitaplar
P.Hayatı Salih Suruç
Kur'an ve Bilim
Günümüzde İslam
Kıssadan Hisse
Ehli Sünnet Yolu
İslam Tasavvufu
En Güzel Örnek
Gıybet Hastalığı
Adım Adım Kurtuluş
Mesneviden Öyküler
11.10.2013 Haccı Hissetmek

İL           : İSTANBUL

TARİH  : 11.10.2013

KONU    : HACCI HİSSETMEK

بِسْـــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

اِنَّ اَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذى بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمينَ

وَلِلّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتمَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ الله غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ

قَالَ النَّبِىُّ عَلَيْهِ السَّلاَمُ: الْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلاَّ الْجَنَّةُ

Kardeşlerim!

Okuduğumuz ayet-i kerimelerde Rabbimiz: “Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi, elbette Mekke’de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâ’be’dir. Onda apaçık deliller, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin o evi (Beytullah’ı) haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır”[1] buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de okuduğumuz hadis-i şerifte: Umre, diğer Umre’ye kadar yapılan günahların kefaretidir. Makbul bir Haccın karşılığı da Cennetten başka bir şey değildir.”[2] buyurmaktadır. İçinde bulunduğumuz bu aylar hac mevsimidir.  Gidebilenler için arınma, dünyaya ilk geliş gibi saf ve arı bir başlangıç yapma zamanıdır. Yanlışlardan uzak durmak için Rabbimizin verdiği fırsatı değerlendirme zamanıdır. Şu anda hacılarımız Kâbe’de bu nimete kavuşmanın sevincini yaşamaktadır. Bizler de onlarla beraber dualarımızı ve selamımızı gönderip hasretle onları beklemekteyiz. Rabbimiz o mübarek mekânlara varmayı nasip eylesin.

Kardeşlerim!

Rabbimizin her emrinde olduğu gibi hac farizası da içinde büyük hikmetler ve faydalar barındıran bir ibadettir. Nitekim Allah Teâlâ bunlardan bir kısmını şöyle ifade etmektedir: “İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler. Gelsinler ki kendilerine ait birtakım menfaatlere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula ve fakire de yedirin.”[3] Hacı adaylarımız hacda, bizler bulunduğumuz yerlerde bu fazilet ikliminden istifade edeceğiz. Hacılarımız Mekke’de Lebbeyk Allahümme Lebbeyk“Buyur Allah'ım! Davetini duydum. Emrine uydum. Senin hiçbir ortağın yoktur. Hamd sanadır nimet senin. Mülk senindir. Yok ortağın.”diye Allah’ın emrine amade olduklarını ifade ederken, bizler de Arefe gününden itibaren اَللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ لاَإِلَهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ اَكْبَرُاَللهُ اَكْبَرُوَ لِلهِ الْحَمْدُdeyip Teşrik tekbirlerini getirerek onlara iştirak edeceğiz. Hacda rengi, dili, ırkı değişik, dünyanın dört bir yanından gelen mü’minler yurtlarını ve sahip oldukları her şeyi terk edip beyaz örtülere bürünerek Müslüman toplumu içinde bir nefer oluyorlar. Kâbe’de İslam’ın nuruyla dil, ırk, mezhep, meşrep, zenginlik, rütbe, mevki, makam gibi farklılıklar görünmez hale geliyor. İfade, heyecan, sevgi ve muhabbet Allah ve Resulüllah aşkı etrafında birleşiyor. İnsan melekleşiyor. Dünyanın farklı bölgelerinden gelip Harem’de saf tutan mü’minler gibi bizler de camilerimizde saf tutup küskünlükleri ve dargınlıkları ortadan kaldıralım. Hacda olmasak bile haccın manevi havasını teneffüs edelim. Hacılara benzeyelim.

Kardeşlerim!

Ka’be Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail ile birlikte temellerini yükselttiği,[4] müşriklerin girmesinin yasak olduğu kutsal mekân[5]… Gelin bu hac mevsiminde Rabbimizin yarattığı yüreklerimizi Kâbe gibi temiz tutup onun içine inancımıza yakışmayan hiçbir şeyi koymayalım. Gelin kalbimizi Kâbe gibi mü’minleri buluşturan, birleştiren bir mekân haline getirelim. Gelin kalbimize Allah rızasına uygun olmayan hiçbir şeyi yaklaştırmayalım. Gelin hacılar cemerata taş atarlarken biz de kardeşlerimizle aramıza fitne sokmaya çalışan; kin ve husumet üreten her türlü tuzak ve planı lanetleyip boşa çıkaralım ki, mabedimize namahrem, gönlümüze de fitne eli değmesin.

Aziz Kardeşlerim!

Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: "Hac ve Umre yapanlar Allah'ın misafirleridir. O'ndan bir şey isterlerse, onlara cevap verir. Af isterlerse, onları affeder."[6] Hepimiz içinde bulunduğumuz sıkıntıları, İslam âleminin çektiği ıstırapları biliyoruz. Kâbe’ye yüzümüzü dönmüşken yüreğimizi orada gözyaşı döken mü’minlerin yürekleriyle birleştirip dua edelim. Ya Rabbi Beytullah için hasretle yanıp tutuşan kardeşlerimize hac nasip eyle. Hacı adaylarımıza ibadetlerini tamamlayıp sıhhat ve afiyet içerisinde yurtlarına dönmeyi müyesser eyle. Bizlere birlik ve beraberlik ihsan eyle. İslam beldelerini her türlü tehlike ve fitneden muhafaza eyle. Zulme uğramaktan ve zulmetmekten bizleri uzak eyle. Bizleri hayırlara muvaffak eyle.

İstanbul Müftülüğü Hutbe Komisyonu


 

[1]Ali İmran,  2/96,97

[2]Müslim, Hac, 437

[3] Hac, 22/27-28

[4] Bakara, 2/127

[5]Tevbe, 9/28

[6]İbniMace, ‘Menasik,’ 5

Yazar Kadir Hatipoglu - Ekim 09 2013 22:02:22 3699 Okunma · Yazdır
Online Bağış
Hediyen Dünyanın En Güzel Hediyesi Olsun
Haftanın Hutbesi
16.02.2024 Dünyayı Barış Ve İtidale Çağırıyoruz
09.02.2024 Hayatı Değerli Kılan Ölçü: İman
02.02.2024 Rabbimiz, Müminleri Yalnız Ve Yardımsız Bırakmaz
26.01.2024 Mülk Sûresinden Mesajlar
19.01.2024 Bizi Güçlü Kılan, Birlik Ve Beraberliğimizdir
12.01.2024 Allah’ın Rahmet Ve İnayetine Sığınmanın Adı: Eûzü-Besmele
Kur'an-ı Kerim Dinle
DİB Kur'an Portalı
Ramazan Pakdil Sureler
Bünyamin Topçuoğlu
Bünyamin T.oğlu Aşirler
İlhan Tok Hatim
Abdussamed Hatim
Abdul Rahman Al Sudais
Ahmed Al Ajmi Hatim
F.Çollak Görüntülü Hatim
İshak Daniş Hatim
5 Hafız OK takipli Hatim
Mehmet Emin Ay Hatim
İsmail Biçer Ok Takipli
İsmail Biçer Aşr-ı Şerifler
114 Sure 114 Hafız
S.Hafızlar Görüntülü
Kur'an International
Tefsir
Cüz Cüz Kur’an Özeti
Her Cüzden Üç Mesaj
Elmalı Tefsiri
Elmalı Meali
Fizilali Kur'an
DİB Kuran Meali
Kur'an-ı Nasıl Anlayalım
Fıkıh
K.İslam Fıkhı
R. Muhtar-İbn-i Abidin
Gurer Ve Dürer
Mülteka El Ebhur
Kuduri Tercümesi
Nûru'l-îzâh Tercümesi
Büyük Şafi Fıkhı
Detaylarıyla Namaz
Hadis
Kütübüs-Sitte
Sahihi Buhari
Riyazüs Salihin
Ellü'lüü vel-Mercan
Hadis El Kitabı
40 Hadis ve izahı
Uydurma Hadisler
Üye Adı
Parola

Şifremi unuttum -
Sayfa oluşturulma süresi: 0.01 saniye 14,897,395 Tekil Ziyaretçi
Copyright © 2012 islamda Hayat
Sitemizdeki Vaaz, Hutbe ve Yazılar kaynak göstermek şartı önceden izin Almadan Ticari Amaçlar Dışında Kullanmak Serbestir.

Tüm Bilgiler Ümmete Vakıftır copyright © 2002 - 2024